Zuid-Amerikaanse juwelen maken

NGO of educatieve organisatie :  
Beschrijving
Korte beschrijving van doel, inhoud en methodiek :  

In het oude Peru (het rijk van de Inca's) was versiering van lichaam en kledij heel belangrijk. Het betekende welstand en sociale status. De edelen, de priesters en de dorpshoofden droegen borstschilden, halskettingen, armbanden en oorringen. Die waren van goud, zilver en andere edele metalen (bijv. koper). De komst van de Spanjaarden verhoogde de verscheidenheid van kunstvormen en bewerkingstechnieken nog verder. Zo werd de FILIGRANA ook in Latijns-Amerika geïntroduceerd en verder verfijnd. Men bewerkte en plooide de edele metalen, voornamelijk zilver, tot de meest verfijnde vormen. Latijns-Amerika biedt daarom niet alleen een schat aan edele metalen maar ook aan soorten juwelen en sierkunst.

De begeleidster toont voorbeelden van meerdere juwelen die elk hun eigen verhaal vertellen maar allen verbonden zijn met de Zuid-Amerikaanse cultuur. De bedoeling is dat de deelnemers hun eigen juweel gaan ontwerpen en vervaardigen. Op voorhand moet de keuze gemaakt worden tussen Filigrana (stoeltje) of armbanden/kettingen ontwerpen. Enkele technieken worden aangeleerd evenals informatie over de gebruikte materialen. Voor de Filigrana bijvoorbeeld maken we gebruik van blikjes die op specifieke wijze bewerkt worden tot leuke voorwerpen zoals een stoeltje. Voor de armbandjes/kettingen vormen kralen, (nylon)draad etc. het basismateriaal.

Methodiek :  
Muzische opvoeding / kunsteducatie
Doelgroep :  
Kleuteronderwijs
Lager onderwijs
Secundair onderwijs
Lager onderwijs :  
1ste graad
2e graad
3rd graad
Secundair Onderwijs :  
1ste graad
2e graad
3e graad
4e graad
Type :  
ASO
TSO
BSO
KSO
DBSO
BuSO
Minimum aantal deelnemers :  
4
Maximum aantal deelnemers :  
20
Tijdsduur :  
90' of 100'
Materiaal dat door de school voorzien moet worden :  
  • tafels en stoelen
  • 2 lege, propere 33cl. blikjes per leerling (voor de filigrana)
  • eventueel radio CD-speler
Accommodatie die door de school voorzien moet worden :  

klaslokaal

In welke provincie(s) vindt de workshop plaats ?  
Antwerpen
Vlaams-Brabant
Limburg
Oost-Vlaanderen
West-Vlaanderen
Brussel
Transportkosten :  
0.40€ per km
Prijs per sessie :  
120.00€
Praktische opmerkingen :  
+ extra materiaalonkost: €1,50 per leerling
Belangrijkste doelstelling van de workshop :  

KENNIS:

  • De kinderen gaan kennismaking met de Zuid-Amerikaanse cultuur: sieraadkunst en filigrana.
  • Op een praktijkgerichte en interactieve wijze via de creatie van hun eigen voorwerp (bijvoorbeeld een stoeltje) de rijke cultuur van de Inca beschaving leren kennen, inschatten en waarderen.
  • Leren over de verschillen omtrent kunst in België en Latijns-Amerika.

VAARDIGHEDEN:

  • De kinderen gaan iets leren over filigrana-technieken, of de vervaardiging van armbanden/kettingen. Verder leren ze ook over de functionaliteit van kunstvormen door zelf iets te creëren.
  • Een creatief idee leren uitwerken en omzetten in een kunstwerkje.

HOUDINGEN:

  • Op een praktijkgerichte en interactieve wijze via de creatie van hun eigen voorwerp (bijvoorbeeld een stoeltje) de rijke cultuur van de Inca beschaving leren kennen, inschatten en waarderen.
  • De deelnemers zullen binnen dit atelier proberen hun eigen creativiteit tot uiting te brengen.
Verloop van de workshop: beschrijf het verloop van de workshop en maak voor elke fase een nieuw item aan :  
Type :  
Eerste luik
Tijdsduur :  
25 min
Korte procesbeschrijving :  
<p style="text-align: justify;">De begeleidster vertelt over Latijns-Amerika en meer bepaald de Andes (regio van het oude Inca rijk). Ze toont een voorbeeld van een juweel of filigrana-voorwerp en vertelt over de kunst van dat continent. De begeleidster staat stil bij de sieraadkunst. Er wordt verteld waarom Zuid-Amerikanen vaak armbanden, kettingen of filigrana dragen als juwelen. Daarnaast verwijst de begeleidster naar het verhaal van de Inca&#39;s en de invloed van de Spanjaarden. Beide toonden hun rijkdom met hun kunst van o.a. FILIGRANA. Vandaag nog gebruiken de jongeren in Peru die kennis en kunst van hun voorouders.</p>
Type :  
Tweede luik
Tijdsduur :  
45 min
Korte procesbeschrijving :  
<p style="margin-left: 1.5pt; text-align: justify;">Actie: alle deelnemers worden aan het werk gezet. Afhankelijk van de keuze wat men wil vervaardigen: armbandjes of Filigrana toont de begeleidster in duidelijke stappen hoe de kinderen moeten werken.</p><p style="margin-left: 2pt;">&nbsp;</p><p>&nbsp;</p>
Type :  
Slot
Tijdsduur :  
15 min
Korte procesbeschrijving :  
<p>Er worden vragen gesteld over het verloop van de workshop: over het materiaal, over het verhaal van de indianen...</p>