Uw GSM is goud waard voor Noord en Zuid

NGO of educatieve organisatie :  
Beschrijving
Korte beschrijving van doel, inhoud en methodiek :  
De workshop: “Uw GSM is goud waard voor Noord en Zuid” vertelt meer over de impact van de grote goudkoorts op gezondheid, milieu, economie en samenleving en hoe het anders kan. Een korte actie dmv het inzamelen van batterijen, opladers en oude gsm's in de GOUD:EERLIJk?box is hieraan gekoppeld. CATAPA-vzw neemt je aan de hand van indrukwekkend foto- en videomateriaal mee naar het paradijselijke noorden van Peru, naar de actuele CONGA-case, en legt haarfijn uit hoe David het opneemt tegen Goliat. Dit concrete verhaal maakt duidelijk waarom het thema ‘natuurlijke rijkdommen’ in vele landen in het Zuiden: Afrika, Azië en Latijns-Amerika zo hoog op de agenda staat. Een korte contextanalyse van een geglobaliseerde wereld toont verder aan hoe Europa mee verantwoordelijk is, én wat de gemiddelde Belg hieraan kan doen. We doen een oproep om oude gsm's in te zamelen bij de leerlingen in de GOUD:EERLIJK?box. Uit gsm's wordt goud en andere edelmetalen gerecycleerd door SIMS zodat er geen nieuw goud moet ontgonnen worden. Deze kleine box kan in de klas of in de schoolgangen geplaatst worden. In het kader van de drie jaar durende campagne GOUD:EERLIJK?, bieden CATAPA, NBV en ECOLIFE workshops aan het secundair onderwijs aan. Deze sensilibiseringscampagne wil de impact van goudontginning in Lat-Amerika kenbaar maken.
Bekijk video
Methodiek :  
Educatieve workshop
Doelgroep :  
Secundair onderwijs
Secundair Onderwijs :  
3e graad
4e graad
Type :  
ASO
TSO
BSO
KSO
Minimum aantal deelnemers :  
15
Maximum aantal deelnemers :  
45
Tijdsduur :  
overeen te komen
Materiaal dat door de school voorzien moet worden :  
beamer + projectiescherm + tafels en stoelen voor de leerlingen
Accommodatie die door de school voorzien moet worden :  
klaslokaal
In welke provincie(s) vindt de workshop plaats ?  
Antwerpen
Oost-Vlaanderen
West-Vlaanderen
Transportkosten :  
0.25€ per km
Prijs per student :  
5.00€
Belangrijkste doelstelling van de workshop :  
OPGELET, MINIMUM 100 EURO BIJ MINDER DAN 20 LEERLINGEN! - Leerling wordt aangezet tot denken over consumptiepatroon - Leerling legt verband tussen eigen luxeproducten en ontginning in het Zuiden - Leerling is zich ervan bewust dat laptop + gsm edelmetalen bevat - Leerling begrijpt beter de Noord-Zuidverhoudingen en de stakeholders
Verloop van de workshop: beschrijf het verloop van de workshop en maak voor elke fase een nieuw item aan :  
Type :  
Interactieve workshop
Tijdsduur :  
overeen te komen: 1 à 2 lesuren
Korte procesbeschrijving :  
Deze workshop start met een kleine enquête onder de leerlingen over hun consumptiepatroon en wat men er aan kan veranderen, daarna worden enkele videofragmenten getoond, daarna volgen een aantal interactieve opdrachten met als doel een beter idee te krijgen van de stakeholders en belanghebbenden in mijnbouwconflicten. We eindigen met de fictieve organisatie van een betoging waarbij de leerlingen zelf slogans mogen uitsturen + daarna: ACTIEMOMENT aan koppelen: inzamelen van oude gsm's door middel van GOUD:EERLIJK?box + excellijst die uitrekent hoeveel goud, zilver, water,...de klas bespaarde per ingezamelde oude gsm. De rode draad zijn legomannetjes die de leerlingen doorheen heel de workshop loodsen.