Samen percussie spelen

NGO of educatieve organisatie :  
Beschrijving
Korte beschrijving van doel, inhoud en methodiek :  
We werken voornamelijk met de djembé, een zeer populair West-Afrikaans slaginstrument. Met de leraar en de leerlingen in een kring gezeten met elk een djembé voor zich, wordt er uitleg gegeven over het maken van dit instrument. Ook de diverse toepassingen, vroeger en nu, worden toegelicht. De verschillende basisslagen worden uitgelegd en beproefd. Uiteindelijk leren we een kort en eenvoudig ritme aan, aangepast aan het niveau en de tijdsduur.
Methodiek :  
Muzische opvoeding / kunsteducatie
Doelgroep :  
Lager onderwijs
Secundair onderwijs
Lager onderwijs :  
1ste graad
2e graad
3rd graad
Secundair Onderwijs :  
1ste graad
2e graad
3e graad
4e graad
Type :  
ASO
TSO
BSO
KSO
DBSO
BuSO
Minimum aantal deelnemers :  
1
Maximum aantal deelnemers :  
25
Tijdsduur :  
0u50
Materiaal dat door de school voorzien moet worden :  
Stoelen
Accommodatie die door de school voorzien moet worden :  
Lokaal waar voldoende plaats is om met stoelen een ruime cirkel te maken. Er kan ook best rekening gehouden worden met eventuele geluidsoverlast.
In welke provincie(s) vindt de workshop plaats ?  
Antwerpen
Vlaams-Brabant
Limburg
Oost-Vlaanderen
West-Vlaanderen
Brussel
Transportkosten :  
0.35€ per km
Prijs per sessie :  
60.00€
Praktische opmerkingen :  
huur van de djembés: 1.5€/st
Belangrijkste doelstelling van de workshop :  
Kennismaken met het grote belang van percussie in het West-Afrikaanse leven. Laten inzien dat er nog andere communicatiemogelijkheden bestaan buiten de gesproken taal. Interesse en openheid hiervoor opwekken. Het ritmegevoel bij iedere deelnemer laten ontdekken en stimuleren. De leerlingen moeten zich concentreren om een ritme te onthouden (de opeenvolgende slagen en cadansen): goede oefening voor diegenen die concentratieproblemen hebben. Samenhorigheid in de groep is héél belangrijk: ‘samen’ spelen, naar elkaar luisteren, het ritme van de leraar volgen. Muziek in het algemeen, maar zeker ‘roffelen’, is een uitlaatklep voor emoties én tegelijkertijd een vorm van discipline.
Verloop van de workshop: beschrijf het verloop van de workshop en maak voor elke fase een nieuw item aan :  
Type :  
Bespreking
Korte procesbeschrijving :  
<p style="text-align: justify;">Wat weten de leerlingen over Afrika en het belang van &lsquo;muziek&rsquo; vroeger en nu. Theoretische uitleg over djembé en andere slaginstrumenten.</p>
Type :  
Muziek spelen
Korte procesbeschrijving :  
<p style="text-align: justify;">Aanleren van basisslagen. We leren een kort en gemakkelijk ritme aan dat kan ondersteund worden door het zingen van een Afrikaans lied.</p>