Afrikaanse haartooien

NGO of educatieve organisatie :  
Beschrijving
Korte beschrijving van doel, inhoud en methodiek :  

Er wordt kennis gemaakt met de manier waarop vrouwen in Afrika hun haar verzorgen en bewerken. De begeleidster van de workshop brengt het te verwerken materiaal mee (haar, wol, enz.). De leerlingen kunnen hun eigen kleur bestellen, kleuren mengen, zelfs een onnatuurlijke kleur kiezen. Lange haren hebben soms geen vlecht nodig.  Nadat de techniek wordt voorgedaan, gaan de leerlingen zelf bij elkaar aan de slag. Men maakt platte vlechten of rasta vlechten.

Om een vlecht goed te kunnen afmaken heeft men minstens 1.5 uur nodig. Er wordt ook  een  halfuur inleiding voorzien. Gelieve het maximum aantal leerlingen te respecteren. Daar het een intensieve begeleiding vereist, mag het aantal leerlingen niet te groot zijn.

Methodiek :  
Muzische opvoeding / kunsteducatie
Doelgroep :  
Secundair onderwijs
Secundair Onderwijs :  
1ste graad
2e graad
3e graad
Type :  
ASO
TSO
BSO
Maximum aantal deelnemers :  
10
Tijdsduur :  
2u
Materiaal dat door de school voorzien moet worden :  
  • water en sponsje om haar te bevochtigen
  • enkele handdoeken
  • gekleurde elastiekjes van 2 cm
Accommodatie die door de school voorzien moet worden :  
  • een klaslokaal
  • grote tafel en stoelen
In welke provincie(s) vindt de workshop plaats ?  
Antwerpen
Vlaams-Brabant
Limburg
Oost-Vlaanderen
West-Vlaanderen
Brussel
Transportkosten :  
0.00€ per km
Prijs per sessie :  
0.00€
Belangrijkste doelstelling van de workshop :  

De leerlingen merken verschillen in haartypes op: in zwart Afrika heeft men een heel eigen haartype. Doordat ons haar fijn en glad is, is het niet zomaar geschikt voor alle technieken.

De leerlingen leren iets bij over de methodes in zwart Afrika om haar te verzorgen en te bewerken: er wordt veel olie gebruikt om het haar soepeler te maken. Men probeert alle middelen om de te dichte krullen, pijnlijk om te kammen, uit te rekken door ze op een bepaalde manier te draaien (rasta) of te vlechten. Lange vlechten maken ze met vezels die we hier niet vinden.

De leerlingen wordt verteld hoe een Congolese vrouw zich dolgraag opsmukt. Ze houdt van hygiëne, ze heeft smaak en een grenzeloze fantasie. De leerlingen leren zichzelf op hun beurt opsmukken zonder dat het veel moet kosten, met schelpjes, met steentjes en lintjes en zo meer. Er kunnen een paar zaken verwezenlijkt worden zoals valse vlechten in het haar, dicht bij het hoofd ingevlochten, antennen, wol inwerken en zo meer. De leerlingen leren basistermen in Swahili.

Verloop van de workshop: beschrijf het verloop van de workshop en maak voor elke fase een nieuw item aan :  
Type :  
Kringgesprek
Tijdsduur :  
6 min
Korte procesbeschrijving :  
<p style="text-align: justify;">Ze vertelt wat meer over de verschillende haartypes, over de manier waarop de zwarte vrouwen in Afrika hun haar verzorgen, bewerken.</p>
Type :  
Toonmoment
Tijdsduur :  
10 min
Korte procesbeschrijving :  
<p>De begeleidster toont de techniek van vlechten. De leerlingen kijken aandachtig.</p>
Type :  
Doe-moment
Tijdsduur :  
minimum 60 min
Korte procesbeschrijving :  
<p style="text-align: justify;">De leerlingen gaan per 2 zitten en proberen bij elkaar de techniek van het vlechten. De begeleidster gaat van groep tot groep om te helpen. Dan wisselen de leerlingen om.</p><p style="text-align: justify;">Normaal duurt het dagen vooraleer een hoofd afgewerkt is. Daarom kan men hier niet te complexe zaken kiezen, bij gebrek aan tijd.</p>